hits

I'm sorry to myself

 

I got no excuses
For all of these goodbyes
Call me when it's over
'Cause I'm dying inside
Wake me when the shakes are gone
And the cold sweats disappear
Call me when it's over
And myself has reappeared

I don't know, I don't know, I don't know, I don't know why
I do it every, every, every time
It's only when I'm lonely
Sometimes I just wanna cave
And I don't wanna fight
I try and I try and I try and I try and I try
Just hold me, I'm lonely

  Postet: 16.11.2018     Tid: 03:25     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 0     Copyright ©

Vi må prate om det vonde


Foto: Karianne Næss <3 

Jeg vet det er lett å si, og vanskelig å tro på. "Ting blir bedre." Men i går kveld møtte jeg et menneske i døråpningen på en bar her i Elverum som forandret noen ganske mørke hjørner i sinnet mitt. Hun visste godt hvem jeg var, vi hadde en felles venninne for mange år tilbake. De pleide å lese bloggen min begge to. Jeg prøvde å prate om det en gang tidligere, 03. november 2014, for å være eksakt. Men det er vondt dere, det er vondt å miste noen. Det er akkurat det som er en del av problemet, at når noe er vondt så prøver vi å ikke føle på det, vi gjemmer det vekk. Og det kan bli farlig. Det var farlig da, og det er farlig nå, kanskje mer enn noensinne. Så nå skal jeg prate om noe jævlig ubehagelig. 

Vi mistet venninnen vår. Ikke fordi vi ble uvenner eller noe, men fordi hun valgte å forlate oss. Hun var god til siste stund, og selv om jeg ikke får svar skriver jeg fortsatt til henne.

Jeg ble venn med en jente for noen år siden som var flink til mye rart. Hun lærte seg å strikke, hun kunne synge, ta bilder, hun var flink i håndball og hun satt alltid andre før seg selv. På den tiden hadde jeg nettopp gått gjennom cellegiftbehandling og hadde allerede vært innlagt en gang fordi jeg hadde en dårlig psyke. Hun sjekket om jeg hadde det bra titt og ofte, mens jeg fikk høre de nydelige sangene hun spilte inn og sendte til meg mens hun også oppdaterte meg på dagene sine. Mange dager var lange. Mange dager var preget av ensomhet, noen dager var så tunge at de endte med legevakt og sammenbrudd. En gang tikket det inn en melding om at det gikk litt for langt. Men det gikk bra, det lovet hun. Det gikk jo alltid bra. Og selv hvor mye jeg sa det gikk fint at hun fortalte meg ting, unnskyldte hun seg alltid for at hun var så negativ. Hun satt alle før seg selv, alltid. Dette var et prakteksempel. 

Verden er kald. Den er ond, og jævlig, og ikke minst vond. Vi må prate sammen. Vi må gi hverandre en ekstra klem og aldri slutte å si at vi er glad i hverandre. Jeg prøvde lenge å prate om det, men jeg ble kalt oppmerksomhetssyk og valgte å tie. Jeg skal aldri tie igjen. Når man møter mennesker tilfeldig på gata og de forteller at du har hjulpet de gjennom noen av de verste tidene i livene deres, så tier man ikke. Vær åpen om det vonde, normaliser at det er greit å ha vondt. Det er greit, det er menneskelig! 

 

Takk til Ingrid for en fin og åpen samtale i natt, jeg håper dette er til hjelp for flere

<3 
815 33 300 - Kirkens SOS, døgnåpen krisetelefon
116 123 - Mental helse, døgnåpen krisetelefon
116 111 - Krisetelefon for barn, åpen fra 15.00 - 08.00 i hverdager. Døgnåpen i helgene
800 33 321 - Åpen fra 14-20, Kors på halsen 
81000277 - Homofiles ungdomstelefon, åpen alle dager untatt lørdag fra 18-22

 

  Postet: 16.09.2018     Tid: 20:30     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 2     Copyright ©

TRANSKVINNER ER KVINNER

Jeg tror vi må gjenta dette sammen, helt til alle får det med seg. Transkvinner er kvinner. Transmenn er menn.

Med mindre du bor under en stein, har du kanskje fått med deg at en av Norges mest omtalte "feminister" Kari Jaquesson kaller seg selv for TERF (transekskluderende radikal feminist) som vil si at hun mener at transkvinner ikke er kvinner, og at det de siste dagene har debatten eksplodert. Etter hun publiserte et innlegg i Dagbladet har det tatt helt av. Blant annet har hun delt skjermbilder av en transperson uten personens tillatelse og flere ganger omtalt kvinner på Twitter som "han." Hvis du har penis, kan du ifølge Jaquesson, IKKE være en kvinne. Biologisk sett har du jo fått en penis. Derfor må du jo også være en overgriper som ønsker å ta små barn i garderoben, eller en pervers gubbe i forkledning som stirrer på damer på toalettet..... eller ikke. 


Jeg skal bryte dette ned, og håper at det går an å forstå like lett som jeg gjorde da jeg var ti år og min mor fortalte meg om hennes to venner som hadde skiftet kjønn. "Åja, så nå kan de endelig være seg selv?" var min respons. Så simpelt!

Det kan forklares ganske enkelt, eller vi kan gjøre det komplisert. For at mitt publikum skal henge med, velger jeg den enkle versjonen. 

Hva du identifiserer deg som, det sitter i hjernen din. Kroppen din er rustningen din. Og det er ikke alltid man er komfortabel med den rustningen. Noe stemmer ikke overens med det i hodet ditt. Hele deg er jo egentlig hjernen din, det er der personligheten din sitter. Det er der preferansene dine sitter. Alle erfaringene dine og følelsene dine er i hjernen din. Du er hjernen din! Kroppen din er bare et skall du går i, og hvis det skallet ikke stemmer overens med det i hodet ditt, da vil alltid noe virke veldig "off." Vi kan alle være enig at man blir født med enten en vagina eller en penis, dette er kjønnsorganet du tisser med og gjerne begynner å utforske når du blir litt eldre. Men for noen er det dessverre sånn at kjønnsorganet er det mest ukomfortable de vet om, fordi de vet at dette ikke stemmer overens med kjønnsidentiteten deres. Kjønnsorgan og kjønnsidentitet er to forskjellige ting. Det er akkurat der jeg tror vi har mistet Jaquesson litt. Ja, det vil være rart å se en kvinne med en penis i en jentegarderobe. Det vil for eksempel også være rart å se en kvinne med et amputert bein, en pupp for lite, et arr som dekker hele magen og så videre. Det er jo ikke sånn det skal være? 

Men en transperson går ikke gjennom en kjønnsoperasjon for at kvinner som Kari skal være mindre kvinne. Eller for at de er "menn i forkledning" som prøver å ta over verden. Hennes "kvinnelighet" er ikke truet av at det finnes transkvinner. Og ingen transkvinner skal behøve å forklare seg for sånne som henne heller. Tingen er at, hun er ikke interessert i å lære, heller ei høre etter. Og slik jeg ser feminisme, skal vi beskytte og verne om de utsatte gruppene i samfunnet. Det er likestilling. Hør på de det gjelder, ikke lag din egen sannhet. For du vil aldri kunne forstå hvordan det er å være trans, og det vil heller ikke jeg. Men jeg kan høre på, og kjempe for- ikke imot. 

Å være trans er en evig kamp. Jeg vet dette, fordi jeg har sett bestevennen min vokse opp vel vitende om at han er gutt. Problemet er bare at rustningen han fikk utdelt ved fødsel var en jentekropp. Han følte seg konstant ukomfortabel i jentegarderoben, ville aldri være med på stranda, og fikk alltid blikk da han gikk inn på dametoalettet. Vennene mine pleide å spørre meg om han var jente eller gutt. Jeg har aldri sett han så glad som når han endelig kunne endre navn og starte en prosess mot en kropp som matchet hjernen. Å være trans bærer med seg mye ensomhet, en del trusler, hat, blikk, mobbing, og ikke minst- tenk på alle menneskene som blir utstøtt fra hjemmene og familiene sine. Alt for noe en ikke kan noe for. 

Og Kari, tenk på alle de menneskene du har møtt som er trans og aldri har fått se på tissen til! Vedder på at du ikke ser at halvparten ble født i feil kropp.

  Postet: 07.08.2018     Tid: 18:41     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 0     Copyright ©

DANIEL FJERNET EGGSTOKKENE

Så kom endelig dagen, enda et skritt nærmere å være mann "tvers igjennom." 
(Foto: Elin Holte)

13. januar 2016 skrev jeg et innlegg på bloggen om Daniel som endelig var klar til å vise verden hvem han var. Daniel- som er født i en jentekropp og før het Emilie, har i dag tatt enda et skritt videre mot å bli "helt mann." (Innlegget kan du lese HER)
 

Klokken 07.00 tirsdag morgen møtte Daniel opp på Ullevål sykehus (Kvinneklinikken) og fikk på seg de kjente sykehusklærne de fleste har et hat/elsk forhold til. Han ble videre fulgt ned på operasjonssalen, og rundt klokken 08.00 fikk han satt veneflon. Plutselig var han borte. Operasjonen varte i ca. en times tid, og helt i ørska hadde Daniel fortalt sykepleierne at han hadde sovet godt. Heldigvis har han hatt minimal til ingen smerte så langt, og operasjonen har gått ganske feilfritt. Han har også fått besøk av to gode venninner! 

"De spurte meg om jeg tålte lite alkohol, for jeg trengte visst ikke så mye medisiner som de regnet ut..." forteller Daniel. "De er ekstremt flinke til å behandle transmenn her, jeg føler meg sett. Alle er veldig hyggelige, jeg har til og med hatt samtaler med sykepleiere om at man reise rundt i verden og leve livet. Det var koselig. Ja, og verden kan bli litt kjøligere, å ligge på Ullevål når det er 31 grader ute er verre enn å bli røska i." 

 

  Postet: 04.07.2018     Tid: 00:46     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 0     Copyright ©

Krafttak mot kreft - senskaderJeg er så glad for at dette endelig prates om!!! Som jeg og mange andre kreftpasienter har opplevd, så er det vel kanskje det at man aldri blir seg selv igjen etter en kreftbehandling. Noen kommer seg fort på beina og tilbake på plass i livet sitt, mens andre må tilpasse seg og "lage seg et liv" på nytt. Det er nå fire år siden jeg ble friskmeldt fra kreft, faktisk nøyaktig fire år siden 6. mars. Men livet mitt ble aldri det samme.

Jeg har ikke fullført videregående. Jeg har ikke jobb. Jeg har ikke førerkort. Alle de som fortalte meg at de var der for meg er borte, for jeg klarte ikke å opprettholde noe sosialt liv. Jeg slet lenge med en rar smak i munnen, med en prikkende følelse i fingrene og jeg sliter fremdeles med utmattelse. Det er så lett for folk utenfor å si "slutt å sutre, du fikk livet i behold." Men dette er ikke et liv sånn jeg husker det. Jeg er jo selvsagt glad for at jeg lever, men jeg synes vi må prate om holdningene folk har rundt dette. Kroppen min kunne tatt livet av meg, jeg kunne vært langt mer uheldig, men jeg synes nå jeg er litt uheldig likevel.

Og det verste er vel kanskje ikke en rar smak i munnen og prikking i fingrene, det verste er at verden går videre uten meg, og jeg ikke får til noen ting. At jeg er redd for å prøve på nytt når jeg har måtte slutte på skolen to ganger allerede, gi opp en drøm om å bli fotograf, fordi kroppen min maktet ikke å gjøre det hjernen ville at den skulle gjøre. Lenge var det nok å gå ut døra i en time, og så måtte jeg hvile i flere dager etterpå. Det går jo fremover, for all del, men jeg har måttet ofre mye noen på min alder ikke skulle behøve å ofre. Vennene mine har utdanning, de har flyttet vekk herfra, de har jobber og de har et sosialt liv. Alt det forsvant for meg med kreften. Jeg sitter i senga mi og ser på mens dagene flyr forbi. Jeg ser at venninnene mine blir sykepleiere og at kompisene mine får seg kule biler. Jeg får stadig høre "Når skal du gjøre noe med livet ditt da? Når flytter du ut? Hva gjør du om dagen?" ...og alt jeg kan svare er ingenting. Jeg eksisterer. Det er det jeg gjør. Nå vet du. 

Det gjør vondt, virkelig. Virkelig vondt. Antall ganger jeg har tenkt tanken på å gi opp er skremmende. Men jeg blir holdt på beina av noen få mennesker rundt meg, heldigvis.

Å leve ER mer enn å bare overleve. 


Dere kan donere penger til saken her <3 

 

  Postet: 13.03.2018     Tid: 23:24     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 2     Copyright ©

Hvor mye må til før du ser meg?

Jeg er lei av å være alene. Lei av å ikke bli tatt på alvor. Lei av å føle på ensomheten, fordi hver gang jeg strekker ut en hånd er det ingen som tar den. Ingen som strekker etter meg tilbake. Hvorfor? Hvorfor er ikke jeg viktig nok? Hvorfor er ikke mine problemer "ille" nok for deg? Hvordan kan du i det hele tatt vite hva jeg føler? 
Har du følt dette, så beklager jeg. 

I dag er jeg trist for barna som roper om hjelp, men som aldri fikk det. Jeg er sint på et system som svikter. På skolen som ikke gjør noe når barn blir holdt utenfor. På de som kalte seg venner og aldri var der for meg, for jeg var ikke viktig nok. Min stemme hadde ingenting å si. Jeg var ikke syk, fordi jeg fikk så mange likes på profilbildet mitt. Jeg var ikke syk, fordi jeg kunne jo fortsatt le. Jeg var ikke syk, for det var ikke noe de kunne se. 

I dag vil jeg at vi tar et oppgjør med oss selv, og andre. Fordi både du og jeg fortjener hjelp. Både du og jeg fortjener å bli tatt på alvor når vi forteller at noe i hodet vårt ikke er som det skal være. Du fortjener at dine følelser og dine tanker blir tatt på alvor, uansett hvem du er. Uansett. 
Nei, kompisen din skriker ikke etter oppmerksomhet fordi han kutter seg. Og hvis han gjorde, så burde du uansett ta det på alvor. Og nei, venninna di sulter seg ikke for oppmerksomhet, og hvis hun gjorde; burde du uansett ta det på alvor. Når noen går så hardt til verks at de velger å skade kroppen sin for at du skal ta de på alvor, så er det faktisk på tide at vi åpner øynene. 

Det jeg vil frem til er at vi har ingen rett til å degradere andre menneskers følelser. Eller gjette oss til de. Og jeg vet at alt for mange i dette samfunnet gjør det, fordi de mener selv at de har opplevd noe verre. Smerte er ingen konkurranse. Psykiske lidelser er ingen konkurranse. Det er på tide å lære oss det. 

Det er viktig å ta andre på alvor uansett hvor lite viktig du selv mener det er, fordi det kan bety hele verden for noen andre. 

  Postet: 07.02.2018     Tid: 16:47     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 3     Copyright ©

"Kanskje du bare skulle prøvd å begå selvmord da du var yngre"


 

I 2016 kom Daniel ut som en transseksuell gutt. Det innlegget kan du lese herSiden den gang har han vært åpen om det på TV, flytta fra Oslo og tilbake til Elverum, vært på Rikshospitalet for å få konsultasjoner og psykologtimer, og han har vært en vandrende tinderkatastrofe. 

Dessverre gikk ikke alt etter planen. Daniel var på sin første time hos Rikshospitalet i starten av 2016, og første time gikk greit. Den andre timen derimot, var veldig skremmende. En opplevelse man ikke ønsker i et møte med en psykolog. Daniel fikk beskjed om at "kanskje det hadde vært lettere om du prøvde å begå selvmord da du var yngre." Hun fortsatte i en time for å få frem hvor mye psykisk galt det kunne være med Daniel, men fant ingenting. "Du kan jo bare leve med kroppen du har nå," sa damen. Daniel følte seg ikke tatt på alvor etter de tre neste timene med samme psykolog, forståelig nok, og til slutt tok han saken i egne hender og begynte på hormoner privat.

I desember 2016 fikk han endelig diagnosen F64.0. Rikshospitalet lovet en ny time i mars 2017, men den fikk han aldri. En ny henvisning ble sendt, en ny time ble lovet; men da var han plutselig borte i systemet. Daniels neste time er i juni 2018, og først da kan han kanskje få time videre for konsultasjon til operasjon. 

 

I et stort rop om hjelp slik at Daniel endelig kan få være seg selv, så skriver jeg dette her og håper at noen ønsker å hjelpe.  Om du kan donere fem kroner, eller femti kroner, alt hjelper. (Det kan også gjøres anonymt!) Vi har 70 dager på oss til å samle inn 40.000 kroner, dere kan donere HER 

  Postet: 11.12.2017     Tid: 23:43     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 0     Copyright ©

Janteloven er farlig

Hvorfor kan vi ikke skryte av oss selv? Hvorfor kan vi ikke la andre mennesker være fornøyde med seg selv, eller ting de gjør - uten å tråkke på de? Hvorfor takler vi ikke å se andre lykkes?

Jeg tror at Janteloven fortsatt er farlig. Med farlig mener jeg at ingen tør å være flinke lenger. I hvert fall ikke si det høyt. Vi skal hate oss selv så mye som mulig, kan ikke rose oss selv en dag vi ser bra ut, kan ikke si høyt at vi ser smashing ut i den buksa eller at den tegningen var faktisk ikke så verst. Det er ikke så rart at samfunnet har blitt som det har blitt, sier jeg bare. Jeg vet ikke hvordan det er i din krets, eller i ditt miljø, men jeg var i et utrolig giftig miljø en periode, der alt handlet om å hakke ned på seg selv, være sykest mulig, og aldri kunne si noe bra om seg selv. Rakket man ikke ned på seg selv, så rakket man ned på andre. Det er ikke noe jeg ønsker å ta del i. Det er ikke bra for noen.

Hva jeg ønsker å ta del i, derimot, er et trygt miljø der det ikke er farlig å rose hverandre, eller seg selv. Det er så utrolig viktig å være fornøyd med den du er. Med hvem vennene dine er. Du skal jo tross alt leve med deg selv (og forhåpentligvis ha noen vennskap) som varer livet ut. Ikke vær redd for å si til jenta på toget at hun har sminket seg fint i dag, eller gutten du alltid ser i gangene på skolen at han har fint hår. Det er ikke farlig å gi hverandre komplimenter. Jeg skulle bare ønske vi kunne elske litt mer, og hate litt mindre. Misunnelse er skikkelig skummelt.

Og for å få det oppklart, nei, du er ikke høy på deg selv fordi du synes du ser bra ut eller er flink til noe nå og da. Du har bare blitt kvitt janteloven, og jeg er skikkelig stolt av deg.

 

  Postet: 12.04.2017     Tid: 20:58     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 2     Copyright ©

Sannheten (you are NOT a waste of space)

Hva kan man si til mennesker som ønsker å ta livet sitt? Hva kan man si til mennesker som selvskader, og føler en så dyp sorg at de må ty til alkohol, piller eller mennesker som aldri føler at de strekker til? 

Det er så mye, jeg kan skrive endeløse tekster til hver og en av dere om hvor mye dere er verdt og hvor bra dere er. Hvor mye godt som venter dere. Men vil det hjelpe hvis det ikke er noe dere selv føler? Tvilsomt. Tankene i deres eget hode vil overgå mine ord. 

Jeg kan uansett gjøre et forsøk. Jeg kan og jeg vil. Dette er (litt) klisje, og dere har nok hørt det før. Men jeg har lært at man må høre noe tusen ganger før det kanskje synker inn. Hvis jeg kan redde et menneske, eller få et menneske til å føle seg bedre med seg selv, så selvsagt; jeg gjør det jo. 

Du er god nok. Du er så god at du fortjener at noen klemmer alle dine ødelagte biter på plass. Du er så god at du fortjener all hjelpen du kan få; men du må tørre å ta imot. Du er fin akkurat sånn som du er, selv om buksa di fra ungdomsskolen kanskje ikke passer mer. Det er sånn det skal være; du har vokst. Det gjør ingenting. Det er greit, og fint, og helt normalt og du er akkurat sånn du er ment til å være. Du fortjener å smake på ny mat uten å veie den, eller telle alle kaloriene. Du fortjener å puste inn frisk luft en herlig vårdag og føle at det er nok å være deg. Du fortjener å sitte på cafe med vennene dine og le til du har tårer i øynene, kaffe i nesa og vondt i magen. Du fortjener å gå turer, se filmer, dra på konserter og lese de aller beste bøkene; som gjerne gjør deg så sint at du kaster de i veggen. Du er verdt livet, og du burde velge det. Fordi herregud,- så mye fint det har å by på. 

Ta det fra noen som har vært der. Det blir bedre, jeg lover. Det blir bedre, og jeg er stolt av deg for at du er her

  Postet: 27.03.2017     Tid: 17:58     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 1     Copyright ©

KVINNEN, MANNEN OG MEG - Et år etter


 

For nøyaktig et år siden kom Daniel ut som gutt. Her er historien om året etter.

Daniel kaller det en dag, og jeg møter han på Kafé Øst i Elverum. Det er hans nye arbeidsplass. Han roper "ha det" til de andre ansatte, åpner døren for meg og vi går ut i vinterkulda. Videre rusler vi rundt i byen og slår oss til ro i en annen café mens Daniel ivrig forteller meg om datinglivet sitt -som tydeligvis ikke går så bra.

Det var faen meg på tide 
- Det første jeg gjorde var å fortelle det til nære venner og familie. De ble ikke særlig overrasket, men tenkte vel mer at det var på tide. Ingrid, min gode venninne gjennom femten år, og jeg planla et intervju som skulle være mitt "komme ut"-brev. Dette brevet publiserte vi 2-3 måneder etter jeg hadde begynt å fortelle det til mine nærmeste, og ble også skoleoppgaven til Ingrid. 

Responsen var enorm, og ble møtt med bare kjærlighet. Dette var noe de aller fleste var positive til. Men de fleste betyr ikke alle. Daniel hadde gledet seg lenge til første time hos legen, han beskriver at hjertet nesten hamret ut av brystet hans. På Rikshospitalet til første time ble han først møtt av en hyggelig dame, men der sa det stopp. 

Kanskje du skulle prøvd selvmord
- Den andre timen var ikke særlig hyggelig. Jeg fikk kommentarer som "kanskje du skulle prøvd selvmord da du var yngre" og "hvis du lever fint som mann nå, hvorfor ikke fortsette? Hvorfor trenger du oss?" Det ene stedet som skulle hjelpe meg videre i prosessen endte med å bryte meg ned. Jeg ble drittlei, og fikk vite at man kan gå privat for å få hormoner. 

Diagnosen F64.0
I desember hadde jeg min siste time på Riksen, og fikk endelig diagnosen F64.0 (transseksualisme.) I løpet av noen måneder får Daniel hormoner utskrevet gratis.
- Det er ikke en sykdom selv om det er en diagnose, så folk kan ta det helt med ro, presiserer Daniel. 

Not my cup of tea
Kjærlighetslivet er visst ikke så lett, forklarer han og sukker oppgitt.
- Jeg får stadig høre at jeg ikke er jentenes "cup of tea," jeg er jo en transseksuell hetero gutt, bare uten en ordentlig penis. Jeg har derimot valgmuligheter, men det hjelper lite når jeg er en vandrende katastrofe på Tinder. 

Behandlingen
I 7 måneder har Daniel vært i behandling og gått på hormonet testosteron. Han har fått en mye dypere stemme og mer hår. Siden sist har han juridisk byttet kjønn og navn, og lært seg å bruke pronomenet "han." 
- Jeg har aldri hatt det bedre med meg selv. Det tok meg 20 år å komme frem til denne avgjørelsen. Det har vært en reise full av følelser og forandringer, men jeg angrer ikke, dette er det beste valget jeg har tatt. Det er en liten vei igjen å gå, men jeg er klar. 

 


Innlegget "jeg er en gutt" fra da Daniel kom ut kan du lese her. 

  Postet: 13.01.2017     Tid: 18:06     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 3     Copyright ©

Without the loveHvor ble kjærligheten av?

Jeg bor i et lite land, i en liten by, her alle kjenner alle. Og en skulle tro at siden alle kjente alle, så ville man få et hei på gata fra hverandre. En skulle tro at det var vanlig å sitte sammen på bussen, men isteden setter vi sekkene våre i setet ved siden av, for vi kan jo ikke risikerer at noen sitter der. Vi glemmer å se opp når vi går forbi fremmede. Vi glemmer å smile. 

For noen år siden reddet et smil livet mitt. Jeg hadde en veldig mørk periode, og av en eller annen grunn befant jeg meg inne på Coop her i byen jeg bor. Hadde ikke mannen inne på butikken smilt til meg den dagen, vet jeg ikke hvor jeg ville vært i dag. Det betydde, rart som det høres ut, alt for meg. Noen viste meg at jeg ikke var usynlig. Noen varmet hjertet mitt ved å løfte litt på leppa.

Vi sklir fra hverandre, vi har blitt et kaldt og egoistisk samfunn. Vi må snart løfte blikket og smile litt. Du kan jo faktisk risikere å redde noen.

 

  Postet: 19.12.2016     Tid: 23:38     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 2     Copyright ©

HOMOFILI; "Det er bare et menneske som elsker et annet menneske"Hei! Jeg sitter her i nattens mørke og er rimelig forvirret, og ikke minst sint og oppgitt. Vi er i 2016, tenk det,- og folk er fortsatt imot homofili. Hvorfor? Hvordan går det utover deg på noen som helst måte at en gutt liker en gutt, eller at en jente liker en jente? Gjør det deg vondt? Mister du pusten? Får du utslett? Oppsøk en lege og la menneskene være i fred.

"Du er jo bare påvirket av samfunnet," ser jeg de voksne skriver i kommentarfelt her og der. Jeg tenker at hvis samfunnet har klart å påvirke noen til å komme ut av skapet - så GO samfunn! Vi er bare mer opplyste nå enn vi var "da," og jeg synes det er helt fantastisk at mennesker endelig tør å være seg selv. Åpenhet i samfunnet er kanskje noe av det beste som har hendt oss på lang, lang tid. 

"Du er for ung til å vite sånt," - nei, hvorfor det? Gjennom puberteten skjer det mye, og det er vel kanskje da vi er "mest utsatt" for å forelske oss i noen. Om det er samme kjønn eller motsatt kjønn, det har faktisk ingen noe med. Jeg er helt sikker på at hvis du forklarer en fire år gammel gutt eller jente at to jenter elsker hverandre, så godtar barna det. Noen må våkne og slutte å være så trangsynte. Det er bare et menneske som elsker et annet menneske.

Vi burde alle ta moren til Isak fra SKAM som et godt eksempel, hun er stolt av barnet sitt, hun er stolt av at Isak tør å være seg selv, enda det ser ut til at hun er super-kristen. (Les: Bibelen er ikke kjent for å akseptere homofili.) Og det er akkurat det vi skal være også. Når noen tør å være seg selv, tør å komme ut, tør å si ifra at "HER ER JEG" så skal vi være stolte, og ingenting annet. Vi skal ikke se ned på noen, være flaue, be de holde kjeft. Vi skal være der, stolte, støttende og ingenting annet. 

Denne kampen må vi fortsette å kjempe, ikke faen om vi stopper her.

 

SPEAK YOUR MIND EVEN IF YOUR VOICE SHAKES

  Postet: 05.12.2016     Tid: 01:28     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 2     Copyright ©

I år har jeg bare et juleønske


 

- og det er at ingen sitter alene. 

Det ser ut som verden har glemt hva som er viktig; nemlig samhold. Jeg ser at folk handler inn gaver i hytt og pine, spør på facebooksider hva de skal ønske seg(?!), at de røsker til seg ting fra Black Friday, og jeg synes det er viktig å være egoistisk og tenke på seg selv av og til, men hva med samholdet? Hva med de stakkars bestemødrene som sitter alene hver dag ellers i året, eller de menneskene i samfunnet som ikke har noen? Hva med de som gruer seg til julen fordi de er så klar over at de ikke har noen å gå til? Det er ikke alle som vet at det finnes noen der ute som gjerne vil feire jul med ensomme sjeler. Det gjør vondt å tenke på, og jeg skulle gjerne reddet alle. 

I går var jeg på et arrangement som heter MOT til å glede-dagen, og det er en dag som går ut på at en skal glede hverandre. Et band herfra, som kaller seg for Synergi, tok med seg lille Trym på scena, og han hadde det største smilet i ansiktet sitt. Det er dette julen handler om, tenker jeg. Å gjøre andre så glad at de nesten kryper ut av skinnet sitt. Det kan være alt fra litt oppmerksomhet, et smil, et vennlig nikk, eller at du ber de på julemiddag hvis du har noe til overs. I julen kjøper vi jo inn så mye mat at vi har i flere dager, hvorfor ikke dele med flere? 

"Du kan ikke redde alle," sier de bestandig til meg.

Jeg tror at vi kan, hvis vi vil. Jeg vet hvor jeg skal starte.

  Postet: 24.11.2016     Tid: 19:58     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 1     Copyright ©

"SELVMORD ER EGOISTISK""Selvmord er så egoistisk. Tenk på alle du etterlater deg" - hørt det før? Jeg også. Men vi må snakke om disse fordommene, det er viktig. Er det ikke mer egoistisk å tvinge et menneske som ønsker døden så sterkt at det når hver minste celle i hele kroppen? 

Vi må prøve å forstå. Vi må ha forståelse, vi som sitter igjen. Ikke være sinte, ikke på den avdøde, ikke på oss selv. Jeg har sittet igjen etter et selvmord, og jeg har klandret meg selv så lenge- for jeg kunne gjort mer, kunne jeg ikke? Jeg forstår nå at jeg kunne ikke. Personen ønsket dette av hvert et fiber, hvert åndedrag. 

Mange kan jo mene - og også bli sinte, fordi de sitter igjen. At det var egoistisk at du nå sitter igjen med sorg over et tapt liv. Da er det jo viktig å huske på at denne personen antagelig har hatt det så vondt med seg selv og sine indre demoner at det rett og slett virket som det eneste riktige. Smerten til personen som utførte dette må jo ha vært hundre ganger så stor som den vi nå sitter igjen med, å ta et liv er tross alt permanent. Hvor lenge er det rett å kreve av oss at en person skal kjempe?

 

(Synes bare det er viktig for pårørende som sitter igjen å huske på, og også mennesker som har fordommer. Oppfordrer likevel til å få hjelp, å ta et liv er som sagt permanent og følelser varer IKKE evig.) 

Dersom du trenger hjelp: 


815 33 300 - Kirkens SOS, døgnåpen krisetelefon
116 123 - Mental helse, døgnåpen krisetelefon
116 111 - Krisetelefon for barn, åpen fra 15.00 - 08.00 i hverdager. Døgnåpen i helgene
800 33 321 - Åpen fra 14-20, Kors på halsen 
81000277 - Homofiles ungdomstelefon, åpen alle dager unntatt lørdag fra 18-22

  Postet: 20.11.2016     Tid: 22:11     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 2     Copyright ©

Hei mammaer og pappaer


 

- og du som har ansvar for et barn på internett. 

I dag er jeg oppgitt og skuffet fordi jeg nok en gang har måttet ta tak i en forferdelig mobbesak på Facebook. Jeg griper inn fordi jeg har et håp om at hvis man terper på dette nok, sier ifra nok, så vil ikke mobbing lenger forekomme. Men, jeg trenger hjelp fra dere. Jeg sier ikke at dere skal overvåke hva barna deres gjør, ikke at de har dårlig oppdragelse heller, men jeg ber dere om å være gode forbilder. Både hjemme og på sosiale medier. Jeg ber dere om å slutte med ekle og trakasserende kommentarer i kommentarfeltene til Se og hør, og slutte å kødde med sykdom i kommentarfeltene til VG. Ungdom og barn tror nemlig at dette er greit dersom dere gjør det. Og da- da har vi det gående.

Hvis dere skulle få en melding av et annet menneske som har vært vitne til hva ditt barn gjør på internett, så håper jeg dere tar tak i det. Jeg håper dere snakker med barnet deres om at sånn oppførsel er forbudt, og forteller dem at neste gang vil det få konsekvenser. Fordi i fremtiden- så vil det kanskje det uansett. 

 

  Postet: 10.08.2016     Tid: 15:51     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 2     Copyright ©

VOLDTEKT


 

- er ingenting å kødde med. Det vil si, det er ikke morsomt å tulle med, det er ikke greit å lage spøker om. Hvorfor, spør du kanskje? Jo, fordi 1) hvis det sitter en potensiell voldtektsmann(eller dame) i rommet; vil dette være med på å "ufarliggjøre" overgrep og overgriperen vil tro at det er helt greit siden folk kødder med det. 2) Dette kan virkelig såre et offers følelser, og du vet aldri hva han eller hun som sitter ved siden av deg har vært gjennom.

Det er mange som har en skremmende holdning til dette med voldtekt. Som at "jeg tror ikke på noe før det er bevist," eller at "mange jenter lyver om det for oppmerksomhet."

Saken er den at det er vanskelig å bevise en voldtekt som skjedde for ti eller fem år siden. Og ingen av oss vet hva som faktisk har skjedd med mindre vi er personen som har blitt utsatt selv.
Å lyve om voldtekter er det vel faktisk ingen ved sine fulle fem som gjør. Det hender, men i utgangspunktet burde vi tro offeret. Det vondeste i verden i en sånn sak er å ikke bli trodd.

Huskeregel: ALDRI skyld på offeret. Å skylde på offeret fører til at jenter og gutter som har blitt utsatt for overgrep ikke tør å si ifra om det, i fare for at de ikke blir trodd.

Det er noe som kalles for "rape culture" hvis dere ønsker å lese om det. (På norsk, "voldtektskultur.")
Det handler om å normalisere voldtekt. Det vil vi gjerne ha slutt på.
Hva er dette? Jo, det er ting som;

- Musikk som forteller at "violent pornography" er helt okei, for eksempel. (Eller teksten til Blurred Lines.)
- Å si at en jente BA om det fordi hun hadde på seg "for lite klær" (ingen ber om å bli voldtatt!!!!)
- Å spørre hva offeret hadde på seg den natten. Eller om offeret hadde drukket. (Veldig bra politi?? Men det spiller faktisk ingen rolle hva de hadde på seg, for din kropp er din kropp! Ingen skal røre den uten ditt samtykke.)
- Journalister som skriver "sex" i stedet for "voldtekt" (for nei det er ikke det samme!!)
- Porno som bare gir gutten nytelse og damene må suge til de kaster opp. Porno som fremmer voldtekter. (Gutter og jenter på ti år skal ikke behøve å tro at dette er normalt.)
- Vitser om voldtekt og folk som ler og synes det er hysterisk.
- Anta at folk sender inn falske anklager om en voldtekt. (Det er bare 2% av anmeldelser som er falske. Keep that in mind.)

Vær så snill og tro venninna di når hun sier hun ble voldtatt; og hjelp henne. For dette er et vanskelig tema og det er vondt for mange. Tenk deg om før du skriver noe om dette temaet på Internett. Og hvis du ikke tror offeret; hold kjeft. (Ellers bidrar du bare til denne kulturen jeg beskrev over.)

Aldri normaliser voldtekt, men snakk gjerne om det, din opplevelse; fordi du er ALDRI alene. Hvis noen har noen spørsmål, fyr løs. Her er en oversikt over hvordan du kan få hjelp!

http://www.ung.no/overgrep/1355_F%C3%A5_hjelp_etter_seksuelle_overgrep.html

  Postet: 24.02.2016     Tid: 11:48     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 2     Copyright ©

"JÆVLA HORE!"

Kommentarfeltene på Facebook er alltid like interessant å lese. Jeg mener, så fort det er ei jente med utringning og litt større pupper enn "normalt," en artikkel som handler om silikon eller pupper og lettkledde damer- ja, da er de horer. 

Kjære hele verden, jeg ønsker at dere tenker dere om. Det er ingen fasit på hvordan en hore ser ut. Vet du i det hele tatt hva en hore er? Det er ikke jenta som dumpa deg, og det er ikke jenta som liker å ha på seg lite klær eller har sex med flere enn deg. Ordet hore har blitt så degraderende, og det er utrolig leit. Det som burde være et "skjellsord", er de ekle mannfolka som velger å kjøpe sex. Og skjeller ut jenter.

"Kvinne som utfører seksuelle handlinger for penger med flere personer."

En hore kan like godt være jenta i klassen din som aldri åpner munnen, fordi hun må ha inntekt til å forsørge lillebroren sin. Det kan være damen du er forelsket i, som er utdannet advokat. Kanskje hun bare liker sex? Og så, da? Hvorfor skal du gjøre det til en dårlig ting?

Det er deres kropp, og de gjør hva de vil med den. Du har null rett til å skjelle ut noen for hvem de er og hva de ønsker å vise eller gjøre med kroppen deres. 

 

 

  Postet: 21.02.2016     Tid: 23:01     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 8     Copyright ©

VELKOMMEN TIL VERDEN, DANIEL!Daniel har nå fått navnet bekreftet og godkjent av skatteetaten. Nå eksisterer ikke Emilie lenger- Velkommen til verden, Daniel Nordengen! 

  Postet: 06.02.2016     Tid: 23:11     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 3     Copyright ©

Hvordan kan du hjelpe en psykisk syk person?

Tenkte at det var kjekt å skrive opp noen huskeregler for deg som pårørende til en psykisk syk person! Alle reagerer forskjellig på forskjellige ting, men her er i hvert fall noen ting skrevet opp, noe som KAN hjelpe.

1. T Å L M O D I G H E T. Hvis en person er veldig nedfor og ikke har lyst til å snakke om hva som er problemet, så vent til personen kommer til deg og er klar for å snakke om det. Det gjør sjeldent godt å tvinge det ut av noen. Det ender bare med grining, og det vil vi ikke ha noe av.

2. Vær der! Bare vis at du er der. Si i fra at "hey, du kan snakke med meg. Jeg er her." Det er godt å vite at man ikke er helt alene.

3. Klem. Vær stille og gi personen en god klem. 

4. Sett på favorittmusikken til personen- sanger du vet at han eller hun blir i godt humør av uansett! 

5. Er det snakk om angstanfall, er det hundrevis av metoder som funker fra person til person. Noe av det jeg har lært er å ta tilbake kontrollen over tankene, følge linjer i tak eller på gulvene, konsentrere seg om noe helt annet, eller puste godt inn og ut. 

6. Hvis personen er SINT, og skriker at du skal holde deg unna, ville jeg trukket meg unna til personen hadde roet seg (med mindre han eller henne er i fare for eget liv. Alltid vær der, i så fall.) 

7. Har du ikke mulighet til å være hos personen? Ring! (Hvis personen har telefonskrekk, send en lang søt melding om hvor mye denne personen betyr for deg.) 

8. Ikke reager med sinne hver gang en person som sliter dytter deg unna. Han eller hun vil mest sannsynlig ikke skade deg eller plage deg med sine problemer. 

9. Har personen anfall av noe slag, få han eller henne til å teste "fem-regelen." 

5 ting du kan se
4 ting  du kan røre
3 ting du kan høre
2 ting du kan lukte
1 ting du kan smake

10. Lytt. Det er viktig å være en god lytter.

 


Takk til av jenter for jenter for hjelpen

 

  Postet: 17.01.2016     Tid: 21:05     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 3     Copyright ©

TAKK! På tide å leve

Hei! Etter at Ingrid postet intervjuet i går på denne vakre bloggen så ble vi begge to overrasket over hvor mye respons vi fikk på det. Vi hadde ikke sett for oss så mye pågang.
Og med det så vil i hvert fall jeg, Daniel, takke for all responsen jeg har fått, og inspirasjonen mange har gitt meg gjennom kommentarer og meldinger om at jeg kan hjelpe andre med min historie. Dere har alle vært herlige og vist en så utrolig støtte til mitt valg i livet at jeg er på nippet til å bli litt rørt her jeg sitter i Oslo.
Hele greia er en utrolig lang reise og prosess, og Ingrid har planer om å bli med på den reisen til slutten, for det er frivillig tvang. Hun kommer til å stå ved min side med spørsmål og et kamera for å dokumentere den reisen jeg skal ut på, og etter deres positive inspirasjon og støtte, så håper vi at vi kan hjelpe en haug med mennesker gjennom denne tiden.

Vi er klare!

Med vennlig hilsen Daniel Nordengen

 

  Postet: 14.01.2016     Tid: 13:14     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 2     Copyright ©

JEG ER EN GUTT

"Jeg har alltid visst at jeg var født i feil kropp, så nå er det vel på tide å komme ut og fortelle verden hvem jeg egentlig er"

Dette er historien om Emilie Nordengen. 

10.25 en fredag ankommer jeg Oslo Bussterminal og rusler bort til Espresso House. Der blir jeg møtt av en glisende Emilie Nordengen, hun har sittet her en time allerede. Vi småprater litt før hun guider meg gjennom Østbanehallen og bort til arbeidsplassen hennes, Fjøla. På Fjøla har hun jobbet som kokkelærling i snart et år. Det føles som det var i går at jeg besøkte henne på hennes nye arbeidsplass for første gang.

I rommet er det en behagelig atmosfære, det lukter nykokt kaffe og rett ved siden av oss pågår det et jobbintervju. Emilie åpner Macbooken sin, setter seg godt til rette og spør meg interessert hva jeg lurer på.

HISTORIEN - Vi snakker om historien hennes, alt fra hvordan hun gikk i typiske gutteklær og hadde kort hår på barneskolen, til den dag i dag. I kronologisk rekkefølge, selvsagt. Hver detalj er viktig. Allerede i 6.klasse på Søbakken skole i Elverum kom Emilie ut som bifil, fordi hun var usikker på om det var godtatt at hun bare likte et kjønn.

En liten gutt pleide å kalle henne for Emil, fordi han ikke fikk det til å stemme; Emilie var et jentenavn. Denne jenta var en gutt. Det var ikke før hun begynte på ungdomsskolen at hun ble stemplet som "hun lesba."

- Jeg har alltid hatt tanker om at jeg er født i feil kropp. Da jeg var 10 år gammel spurte jeg mamma om jeg kunne bytte til et guttenavn, men hun sa så klart nei.

Å FORTELLE OM LEGNINGEN var ikke lett.
- Det var ikke mange i jentegjengen som ble begeistret for det. Gymtimene var jævlige, bare mine fem venninner turte å skifte sammen med meg, og etter vi hadde skiftet snek vi meg ut derfra slik at jeg slapp stygge blikk og frekke kommentarer. På ungdomsskolen var det en gutt som alltid ropte "jævla transe!" etter meg i gangene. Jeg fortalte dette til en lærer, men fikk bare beskjed om å ikke bry meg. Det sluttet ikke, det ble verre.

Videre forteller hun om sin første kjæreste. Hele skolen sto klistret inntil vinduene for å se dem kysse. Hun sukker oppgitt.

- Vi var ikke alene om det kysset.
Vi veksler blikk og jeg ser på henne med medfølelse.

- I 2015 FORTALTE JEG MAMMA AT JEG VAR TRANSSEKSUELL. Svaret jeg fikk var "vel, det kom jo ikke som noen bombe." Det var utrolig betryggende, det betydde at jeg nå kunne si det videre til resten av familien og vennene mine. Alle hadde skjønt det, og alle godtok det. Kjæresten min aksepterte det, og ønsket å vite alt om prosessen. Jeg starter i januar. Du skal få dokumentere hele greia. Du er med på det?

Fjøla er i ferd med å bli fylt opp av gjester, så vi bestemmer oss for å tusle rundt på Karl Johan. Det er ikke så mange mennesker ute til tross for at det er en fredag formiddag, men det er helt greit, det gir oss mer frihet til å ta bilder.
Mens vi går fortsetter praten, Emilie har mye å fortelle.

UTFORDRINGER -
Å være transseksuell i et samfunn der folk ser rart på deg hvis du går inn på "feil" toalett er alt annet enn lett.

- En stund gikk jeg på doen for funksjonshemmede. "Emilie bruker den doen, fordi hun vet ikke hvilket kjønn hun er!" husker jeg at noen ropte etter meg en gang. Hvorfor lager de ikke doer for alle?

TOK IKKE TAK I MOBBINGEN

Det var vanskelig for Emilie at lærerne ikke tok tak i mobbingen. Hvis de hadde gjort det, er det ikke sikkert at hun den dag i dag hadde vært redd for garderober. Hun slet psykisk i noen år og ble veldig innesluttet. Det er bedre nå.

Ferden går videre gjennom Karl Johan og opp til Slottet, før vi stopper og tar noen bilder. Emilie vrir og vender seg i alle mulige positurer før vi sier oss fornøyd.

- Tenk så morsomt det hadde vært å fortelle de gardistene et par homo-vitser! ler hun. Gløden i øynene hennes er tilbake, dette er noe helt annet enn den personen jeg møtte for noen år siden. Hun er ikke innesluttet og redd lenger, tvert imot.

I LØPET AV LIVET vil nok "skeiv" ungdom møte på ulike utfordringer og en eller annen form for diskriminering, tror Emilie. Rådet hennes er å stå opp for seg selv uansett hvor slemme mennesker er.

- Du vil alltid møte på noen som har problemer med deg, men la de vite at du er du og at ingen kan forandre det.

Og forresten, kall meg Daniel.

 

 


Skrevet til en skoleoppgave // Ingrid Jackson 

 

  Postet: 13.01.2016     Tid: 14:44     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 16     Copyright ©

Men hvor faen var du, da?

Hjertet mitt blør. Hjertet mitt blør for sånne som henne, for sånne som han. De menneskene hele verden forlot. De menneskene som ikke har noen. De menneskene som hele verden snudde ryggen til. 

Hvor var du da jeg skrek om hjelp for en stakkars jente vi begge kjente så godt? Hvor var du da jeg måtte ringe ambulansen siste dag av ferien min? Da jeg så sårt ba deg om hjelp, og du ikke ville hjelpe, uansett hvor mange ganger jeg hadde hjulpet deg med dine småting. Jeg gjorde det fordi jeg var glad i deg. Men hvor var du?

Hvor var vi da gutten som alltid satt bakerst i klasserommet ikke hadde noen? Da han gikk alene til kantina- hvor var vi? Og hvor var vi da jenta i førsteklasse dukket opp med blåmerker rundt øynene? Hvor var vi da gutten i tredje sultet seg slik at ribbeina stakk frem og ryggraden aldri hadde sett spissere ut? Hvor faen var vi? 

Vi er verden, og vi kan ikke fortsette å snu ryggen til. Alle fortjener å bli inkludert, alle fortjener omsorg og noen som bryr seg. Jeg bryr meg. Åh, vit at jeg bryr meg. Uansett hvem du er, uansett hvilken hudfarge du har, hvor gammel du er, hvor høy du er eller hvor langt unna du er- jeg bryr meg. Og for all del, ikke nøl med å ta kontakt med meg.

Jeg bryr meg, og det burde vi alle

  Postet: 07.01.2016     Tid: 23:04     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 2     Copyright ©

Fra psykisk syk til frisk - huskeregler!Hei, mine venner og ikke-venner! (Vi er alle venner her.) La oss snakke om hvordan man går fra psykisk syk til frisk! Det er jo tusenvis av metoder å gjøre dette på, men her har jeg skrevet en liten huskeliste, i tilfelle du skulle snuble litt på veien.

1. Det er lov å føle. 
Det tar ikke over natta å bli frisk. Du må jobbe med deg selv hele tiden. Det er viktig å føle på hva som er riktig for deg, og ikke stenge følelsene ute. Vil du gråte? Gråt! Føler du for å le? Le. Det er ingenting i veien med følelsene dine, og aldri la noen få deg til å tro det. 

2. Du må feile.
For å lære seg å spille et spill, feiler man som regel de 100 første gangene. For å bli frisk må du finne ut hvilken metode som passer best for deg, og du kan prøve å feile- men ikke gi opp!

3. Ting tar tid.
Det er utrolig viktig å bruke tiden til hjelp. En kan ikke knipse med fingrene og forvente at alt er bra. Noen bruker dager, andre bruker år.

4. Lytt til kroppen din.
Det er helt vanlig å bli sliten når man er psykisk syk. Lytt til kroppen din og ta en velfortjent pause når den sier ifra at nok er nok.

5. Ikke få panikk hvis du får tilbakefall.
Det er normalt å få tilbakefall hvis man har vært syk. Du kommer til å ha dårlige dager der du føler at alt er på vei ned igjen, men fortvil ikke! I morgen er en ny dag, og du er en ny og bedre deg i morgen. 

6. Si ifra når du har vondt. 
La noen vite om følelsene dine slik at du ikke bærer på de alene. Det gjør ting litt lettere. Gå til noen du stoler på. Du skal ikke behøve å bære alt alene. Det kan virke skummelt, men noen vil alltid være der for å strekke ut en hånd. Enten det er en psykolog, mor, far, en venn eller en hund- fortell det til noen.

7. Verden hater deg ikke. 
Det er lett å føle at hele verden hater deg- når du hater deg selv. Men selv om du er imot verden (og muligens deg selv), er ikke det sånn det faktisk er. Som skrevet over, noen er alltid der med en hjelpende hånd.

8. Følelser er midlertidige. 
Du sitter kanskje med vonde følelser nå, men akkurat som burgeren du spiste for et par uker siden; det er midlertidig. Ingenting varer evig.

9. Kvitt deg med giftige folk.
Mennesker som bare trykker deg ned, som alltid pirker på det du gjør, som skylder på deg for sine plager, som ikke vil se deg lykkes- de har ikke noe i livet ditt å gjøre. Vær med mennesker som gjør deg glad. 

10. Ikke gi opp.

  Postet: 09.11.2015     Tid: 21:34     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 6     Copyright ©

HVORFOR LÆRER DU UNGEN DIN Å MOBBE?

Kjære voksne mennesker der ute... Som overhode ikke klarer å oppføre seg...

Logg av internett. Klarer du ikke å oppføre deg som et voksent menneske, har du ingenting på internett å gjøre. Ja, du har ytringsfrihet, men den er ikke fullstendig. Du kan ikke henge ut og mobbe folk, der går grensa. Ungene lærer etter deg, fordi du skal være et forbilde. 

Kommentarfeltene til VG og Dagbladet er aller verst. Det er ikke måte på hvor rasitiske og frekke mennesker kan være. Hva er det som får noen til å gjøre slike ting? 

Jeg er medlem i en jentegruppe på facebook, og medlemstallet er vel på 40.000 jenter i dag. Det er ingen nyhet at flere enn tre jenter ikke går bra, men hey, nettvett og oppførsel burde vel alle lært seg før de slipper til på internett. Det har hendt at det har vært så ekstreme tilfeller av mobbing at jeg har måttet ta kontakt med foreldrene til de det gjaldt, og likevel forsvarte foreldrene ungen sin. Du kan ikke rettferdiggjøre en mobber.

Det er greit det, jeg skal ikke oppdra verken deg eller dine barn, men da får du gjøre det selv. Mobbing er ikke greit, uansett. Du er et forbilde og forelder, du får ta tak i hva ditt barn gjør på internett. 

Hvor mange liv må til?

  Postet: 29.09.2015     Tid: 21:35     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 2     Copyright ©

TENK OM DET VAR OSS

Dette er en stor greie, og vi må snakke om det. Vi må snakke om det til vi har fått alle med oss. Det er viktig, fordi de er mennesker. De er som deg og meg. 

Jeg snakker selvsagt om flyktningene som er overalt i media om dagen. (Hvordan kan noen ha unngått å få det med seg?!) 50 millioner mennesker er på flukt fordi landet deres blir bombet og herjet ned. Er ikke det grunn nok til å hjelpe dem? Her sitter vi i lille, rike Norge og har det godt, varmt og trygt. Vi har hver vår smartphone, varme klær, en datamaskin, speilreflekskameraer, kjøleskap, familie, vi har sykehus, penger, omsorg, og vi har et hjem. Et hjem ja, du unner vel kanskje alle et hjem? 

Flyktningenes hjem er ikke lenger et trygt hjem de vil bo i. De flykter ikke for moroskyld må du skjønne. Og i hvert fall ikke for å bli møtt med tåregass, anklager for å være terrorister og mer vold. Her klager vi over at maten ikke var slik vi ville ha den, at telefonen gikk tom for strøm, og over at det er så kaldt eller så varmt ute. Dessverre er ikke dette realiteten hos alle. 

Tenk om det var deg og meg, at vi var på rømmen for å leve. Forlate alt vi eide og var glad i for å overleve. Tenk om svenskene ikke ville ta oss imot under andre verdenskrig- hvor ville vi vært i dag? Tenk om det var vi som trengte hjelp, og ingen kom. At vi var de redde, sårbare sjelene som hadde en usikker fremtid. 

Hele verden må hjelpe til, det gjelder også deg og meg og hele Norge og alle andre land.

 

En for alle og alle for en.

 


bilde hentet fra google

 

  Postet: 04.09.2015     Tid: 16:35     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 3     Copyright ©

Derfor trenger vi feminismeJeg blir så oppgitt og lei meg når jeg ser at jenter legger ut ting mot feminisme; "grunner til å ikke være feminist." Feminister kjempet DIN kamp og de er grunnen til at DU har stemmerett. Så, kult for deg at du er komfortabel med din situasjon. Vet du hvorfor? Fordi feminisme. Det er grunnen til at du ikke er det svakere kjønnet lenger. I lang, lang tid var kvinner undertrykket og sett på som det svakere kjønn, slik er det heldigvis ikke lenger - i Norge. Jeg er feminist og kjemper ikke bare for meg og mine, men for andre kvinner - og menn- som ikke har rettighetene jeg har i andre land. Jeg kjemper for en likestilling verden over, og ikke bare her i Norge. Jeg kjemper for en verden der kvinner og menn ikke blir voldtatt. En verden der både menn og kvinner får gå på skole og ta utdanning, der kvinner og menn tjener like mye. En verden der mobbing ikke foregår - og spesielt ikke på grunn av kjønnet ditt.

 

Vi trenger feminisme fordi.....

...folk tror fortsatt at det er okei å se på jenter som sexobjekter. 

...rosa og blått skiller gutter og jenter, og er ikke kjønnsnøytrale farger. Farger burde være kjønnsnøytrale. Farger burde være farger.

...hore og homo blir fortsatt brukt som skjellsord.

...hvis en gutt slår og det ikke gjør vondt-  "slår han som ei jente"

- eller skriker som ei jente.

...likestillingsministeren i Norge mener at det er voldtektofferets feil at offeret har blitt voldtatt. Og hun er DAME!!!

...ingen andre enn feminister stod opp for Jaden Smith da han dukket opp i kjole på den røde løperen.

...kvinner skal ha rett til å bestemme over sin egen kropp, og om de vil ta abort eller ikke uten å bli kritisert for det.

...kvinner skal ikke bli giftet bort mot sin vilje. 

...hvis du er i et forhold med en voldelig person er spørsmålet "hvorfor kommer du deg ikke ut fra det?" og ikke "hvorfor er h*n voldelig?" 

...jenter må lære selvforsvar - istedet for at gutter lærer at det ikke er ok å voldta.

...hvis en actionfilm er laget med bare jenter er det fortsatt sett på som en "chickflick" og ikke en actionfilm.

...niplene til jenter er overseksualiserte. #FREETHENIPPLE

...i alle eventyr trenger prinsessene en mann til å gjøre henne lykkelig (finnes unntak heldigvis) 

...jenter blir fortatt plystra etter på gata. Fuck off, jeg er ikke en hund.

...en gutt kan ikke gråte uten å bli kalt jente.

...jenter blir kalt stygge ting - både av jenter (mest jenter faktisk) og gutter når de viser mye hud. Gutter? Oh, where to start. De er jo GUDER! 

...i ethvert kommentarfelt om feminisme vises det at feminisme fortsatt trengs.

...jenter som poserer i lite klær er ute etter oppmerksomhet. Gutter? De er såå tøffe!!

Kan du ikke fortelle den marokkanske jenta som ble voldtatt og tvangsgiftet bort til overgriperen at du ikke trenger feminisme? Eller den 11år gamle jenta som ble voldtatt av 18 menn og New York Times skyldte på at hun kledde seg eldre enn sin alder? Eller hva med venninna du sikkert har som ble klådd på av et familiemedlem, og ikke kan se menn i øynene lenger? 

Feminisme er en bra ting, og et skummelt ord fordi det er sterkt. Feminisme går hånd i hånd med humanisme/ekvalisme, det er ikke farlig. Jeg er for at du skal ha det bra enten du er mann eller kvinne, så hvem sin side er du på?

  Postet: 21.08.2015     Tid: 18:03     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 0     Copyright ©

Til depressive ungdommer: Keep going

Ikke døm noe du ikke kan forstå. I Tønsbergs blad i dag står det skrevet at deprimerte ungdommer skal skjerpe seg, og at det har blitt en trend å være deprimert. Les saken her.

Let me tell you something. 

Hvis du kunne velge, hadde du ikke valgt å være deprimert. Hvis du kunne velge ville du ikke valgt å få stygge blikk og fordommer rettet mot deg, du ville ikke valg å gå til psykologen et par ganger i uka og du ville ikke valgt de utallige dagene med tungt og vondt i brystet ditt. Du ville ikke valgt å våkne opp og ha et ønske om at du ikke gjorde det. Du ville ikke valgt å være trist. Du ville valgt livet. Du sier ikke til en kreftsyk person at h*n skal kurere seg selv, det går bare ikke. 

Å være deprimert er ikke gøy, og slett ikke ønsket. Det er ikke dermed sagt at noen trenger å sette oss og verden tilbake. Psykiske lidelser har faktisk eksistert i alle år, kanskje ikke så ekstremt som nå- men det er vel fordi det har vært så utrolig tabu. Det har ikke vært greit å slite, for da er du automatisk svak. Men før i tiden taklet de ting annerledes, de hadde ingen å syte til, de hadde ikke sosiale medier de kunne klage på og ante ikke hva selvskading var. Det er ikke tabu lenger, og derfor snakker folk. Det er okei å snakke.

Det er uansett ikke greit å bagatellisere problemene til andre mennesker. Det finnes selvsagt de som kaster seg på en trendy bølge eller selvdiagnostiserer, det vil det alltid gjøre. Det finnes de som føler at det ikke er noe spesielt ved dem, og roper om oppmerksomhet. Men er ikke dette bevis nok på at de trenger hjelp? 

Vonde ting skjer hele tiden, de. Men det er ikke alltid vi velger hvordan en eventuell reaksjon blir. Noen er deprimerte for gode grunner, andre har ingen. Det er tingen med depresjon; Du bestemmer det liksom ikke. Det er ikke et valg. 
Ja, for tenk om de smarteste, flinkeste kidsa på skolen som har alt og kan alt blir deprimerte. Tenk om de får alt de peker på og ikke har sine grunner - fordi verden ikke syns de er gode nok. Er det ulovlig å føle tunge følelser? Nei. Nei, det er det ikke. 

 

Ingen skal komme her og be meg skjerpe meg for noe de ikke kan forstå.  

  Postet: 12.08.2015     Tid: 14:31     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 4     Copyright ©

Ja, jeg er jente. Men jeg TRENGER deg ikke.

Jeg klarer meg fint selv, og har ikke noe behov for bekreftelse av deg. Jeg trenger ikke å høre at du kan ta vare på meg, for det klarer jeg helt selv. 

Noen gutter har denne holdningen om at vi jenter trenger dem. At vi er svake og "needy," og at de kan snakke til oss som de vil. "Kom her lille hore," for eksempel. At de kan le hånlig av kroppen vår når vi er på stranda og har litt strekkmerker og arr her og der. Og vi burde i hvert fall ikke reagere dersom en gutt ser på baken vår eller kløfta vi uheldigvis klarte å stelle i stand da vi løp ut døra i morges for å rekke bussen. For vi ber jo om å bli stirret på. Lesbiske jenter vil jo også selvsagt ha deg, selv om hun har sagt at hun er lesbisk og har kjæreste. Mange, mange ganger. Hvis noen kan få henne hetero, må det jo være deg!

Jeg har en ting å si til dere, o-gutter-av-jordkloden-som-tror-dere-er-best; fuck off. Jeg liker kroppen min, hva du syns om den er irrelevant. Jeg bor i den, ikke du. Noen ganger gjør jeg faktisk ting for meg selv. Har det falt deg inn? Jeg liker å se bra ut for meg selv. Syns ikke du at jeg er fantastisk, er det noen andre som gjør det. Du klarer garantert ikke å få en lesbisk jente til å like deg, og du bør virkelig lære deg å respektere jenter. Det er sikkert kjipt for deg at du blir avvist, men det gir deg null rett til å kalle ei jente for hore. Du er den desperate, I'm sorry for you. 

Jeg trenger ingen mann, og jeg er ikke "bare" en jente.

  Postet: 02.08.2015     Tid: 23:30     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 4     Copyright ©

Å være feminist er IKKE en dårlig tingFeminisme har fått et dårlig rykte, fordi som i alle "-ismene" finnes det noen som praktiserer dette så ekstremt, og overdriver så veldig. Nei, feminister hater ikke menn. De mener ikke at alle menn er voldtektsmenn eller onde. Og ja, feminister vil ha likestilling. 

Selvsagt, det finnes sikkert indivduelle feminister som hater menn, men det gjør det i alle grupper. De har vel sine grunner. Feminisme betyr derimot ikke "noen som hater menn," men "person som mener folk bør ha likeverdige steder i samfunnet, uavhengig av kjønn." Kjønnsroller er fortsatt skjevt fordelt, og noen vil vel si at det er helt okei, andre ikke. Jeg er på lag med de som ikke syns det er greit. Skal menn få gå i baris- så skal damene få lov til det også.

"Feminister hater menn"
Nei, enkelte mennesker hater menn. Det er ikke vanskelig å klikke seg inn på Google og finne et søk som omhandler om at en feminist hater menn, så jeg forstår at det er slik feminisme oppfattes. Som sagt, noen er ekstreme. Mange anti-feminister finner sitater på internett fra en og annen feminist som sier de hater menn, og overser det faktum at de fleste faktisk ikke gjør det. 

"Feminister kjemper bare for kvinners rettigheter"
Jeg, som feminist, er for at både menn og kvinner skal ha like rettigheter. Jeg, som "mannehater" (haha) - vet at menn også blir voldtatt, og mener også at kvinner skal bli straffet for slike handlinger på lik linje som en mann ville blitt for samme handling. Jeg er for at fedre skal få foreldreretten dersom moren ikke klarer å ta vare på et barn, og at de skal få permisjon slik som kvinnen. Kvinner skal ikke få fordeler, bare samme rettigheter som mannen.

"Jeg trenger ikke feminisme, fordi..."
Har dere fått med dere at  kvinner på Tumblr har startet en kampanje som heter noe ala "Women against feminism"? Det tristeste med hele kampanjen er at damer legger ut bilder av at de ikke trenger feminisme fordi "jeg liker at menn gir meg kompliementer om kroppen min." Eller "fordi jeg vil ikke at kvinner skal bagatellisere menn." Det gjør litt vondt, det betyr at de har misforstått hele greia. 

1) Ja, det er kult at du liker å få komplimenter om kroppen din. Men det er forskjell på et kompliment og det å bli satt på utstilling som et sexobjekt. 
2) Ingen bagatelliserer noen, fordi istedet for å dytte menn ned, løfter vi kvinner opp- på samme nivå. 

Hva tror dere feminisme er, egentlig, kvinner av tumblr-kampanjen? Hvilken del av "frigjøring for kvinner" er det du ikke forstår, og som ikke passer deg? Friheten til å stemme? Retten til å ikke bli eid av mannen din når du gifter deg? Å kunne gå ute uten å være redd for at noen skal overfalle deg fordi du har en kvinnekropp? Går alt det gode deg på nervene? 

Ja, feminisme har et PR-problem
I over 200 år har det blitt sagt at feminister er mannehatere. I media blir det fortalt at feminisme er en dårlig ting, fordi noen er så ekstreme. Se bak de ekstreme, og plukk ut alt det gode som har blitt til. Kvinner fikk retten til å stemme, kvinner fikk retten til å ta selvbestemt abort, kvinnen bestemmer over egen kropp. Er det dårlig? 

Nei, feminisme er ingen dårlig ting
Det er ikke dårlig for deg som mann, og ikke deg som kvinne, fordi kvinne eller mann, du skal respektere andre menneskers kropp og sinn. Ikke voldta, ikke komme med stygge ord som "hore" etc, og ikke tro du er mer verdt mer enn noen andre på grunn av ditt kjønn. 

  Postet: 26.07.2015     Tid: 19:58     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 2     Copyright ©

PORNO?

Jeg er sint. Skikkelig sint. Jeg har nettopp sett dokumentarfilmen "hot girls wanted" på netflix, en film om amatørporno. Lillebroren min spurte meg hva forskjellen fra jenter som selger kroppen sin for sex foran kamera og jenter som er prostituerte er. Vi kom frem til at den eneste forskjellen er kameraet.

Jenter som nettopp har fylt 18 drar fra foreldre og kjærester for å lage porno, uten at de rundt vet noe. De blir behandlet som dritt, og alt dette gjør de for penger. Dette kommer til å ligge på nett for alltid, og 40% av amatørpornoen som blir laget er porno av jenter som blir mishandlet. Hvordan er det greit, og hvorfor vil noen se jenter bli mishandlet?

Jeg har alltid fått høre at jeg er så negativ til porno, for det er jo jenter som gjør dette frivillig! Men de velger ikke å bli behandlet som dritt frivillig. Det er ikke rart jeg reagerer. Mange av de vet ikke engang hva de går til. "Det er jo bare amatørporno," ja, og de selger kroppen sin for penger. PÅ FILM. Det er ingen forskjell fra å være prostituert, bortsett fra at dette blir på nettet for alltid.

Noen av disse jentene blir satt i et rom for å få menn til å kvele dem, slå dem og kalle dem opp, og aner ikke hva de begir seg utpå. I tillegg til alt dritt de gjør mot jentene, så fokuserer de kun på mannens nytelse. Dette gjør de for at dere der ute skal få nytelse, for at dere der ute skal kunne søke opp hva enn dere vil se, men bak skjermen er realiteten mørk og jævlig. De får penger for dine instinkter. Hey, det høres jo ikke så ille ut! Eller? 

Tenåringer blir introdusert til porno i tidlig alder, gjerne før de har debutert selv. Derfor tror noen også at det de ser på skjermen er greit, og vet ikke forskjell på rett og galt. Jeg håper at vi kan putte inn litt av dette som lærdom i skolen, annet enn at det blir barn av sex. Seksualundervisningen vi har nå er altfor gammeldags. Den fokuserer på kvinne og mann, og kjønnssykdommer. Men hva med nytelse? Hva med det som er rett og galt? Kjærlighet? Dette med pornografi, homofili? 


//Illustrasjonsbilde fra google. Anbefaler alle å se hot girls wanted. 

 

  Postet: 10.07.2015     Tid: 21:16     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 10     Copyright ©

Å elske er en menneskerettReligion handler om å elske hverandre, være gode mot hverandre. Bibelen er ikke en unnskyldning for å hate homofile,- eller være en dust. Det står så mye i den boka en kan tolke som en selv vil, og hvis du velger å hate noen for deres legning er det din feil, ikke Bibelens eller noen religions feil.

I dag gjorde USA noe historisk. Homofile får endelig lov til å gifte seg i hele landet, i alle stater. I dag jubler vi for USA!!

  Postet: 26.06.2015     Tid: 21:42     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 7     Copyright ©

Anmeldelse: Foo Fighters

VG må skaffe seg en ny anmelder, det er det ingen tvil om (du er sikkert en fin kar, bare ikke til den jobben). Det at Foo Fighters fikk en fire på terningen fra VGs anmelder er faktist et under. Forrige gang han anmeldte noe var det galt at artisten ikke kommuniserte med publikum, og nå som noen endelig bruker mye tid på det, er det galt også. 

Foo Fighters åpnet med den kjente og kjære Everlong, og allerede der hadde David (også kjent som Dave) Grohl hele publikum i sin hule hånd. Han hadde humor, og var selvsikker på scena, dette hadde han gjort før! (Prøv 20 år...) Han introduserte bandet sitt på en måte som gjorde at man fikk veldig lyst til å bli kjent med dem, og spurte publikum om det var noen som spilte i rockeband. Han kommuniserte, og jeg som satt plassert bak (ja, jeg satt. Da jeg kjøpte billetter var ikke ståplass tilgjengelig) fikk nyte å se publikum bakfra, som skrek, hoyet, sang med og reiste hender i været. Flere ganger fortalte Dave oss hemmeligheter(men det får jeg jo ikke lov til å si her!!) og noen av bandmedlemmenes døtre fikk komme opp på scena og danse litt med pappa. Ganske sjarmerende! 

Det eneste som trekker ned på konserten, er Telenor Arena. Det er virkelig ikke en arena laget for høy musikk. Noen ganger hørtes bare en gitar, andre ganger ble ord borte og diskanten var så høy at det skar i ørene.

Sett bort fra det, konserten ga mange mennesker tårer i øynene og en kveld de vil huske for livet.

Så ja, kjære Morten Ståle Nilsen i VG, jeg tror 19 999 mennesker er uenig med deg.

 


 (Første gang jeg anmelder noe. Tror ikke dette er jobben for meg heller, kanskje i fremtiden..)

  Postet: 11.06.2015     Tid: 10:15     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 1     Copyright ©

Du klarer ALDRI å gjette hva dette skal selge!


Du trodde kanskje dette var starten på en pornofim, eller at det muligens skulle selge noe som hadde noe med pupper å gjøre? FEIL! Det er en Skoda-reklame.Dette er heller ingen pornofilm.... Men en sørgelig reklame for et Nikon-kamera.


Og denne er vel kanskje aller verst. Jeg hadde ALDRI gjettet at det var for en ORGANDONOR-ORGANISASJON???!??!?!?!

?!?!?!?!?!??!?!??!?!!Kanskje på tide å våkne, verden?? Dette er IKKE greit. Jenter er ikke objekter og det er veldig synd det er slik noen tenker. Kropp selger, men dette har virkelig gått for langt. Dette er sykt.

  Postet: 20.05.2015     Tid: 23:48     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 6     Copyright ©

Velg livet - Vilde lærte meg det

En venninne sa til meg en gang at hun ville vi skulle prøve. Livet er verdt det, det sa hun til oss uker før hun tapte mot kreften. Livet har mye å by på, sa hun. Hun hadde mye å oppleve, og hun visste det godt, men fikk aldri gjort det, fordi hun sovnet inn for en uke siden. "Jeg får ikke oppleve dette, for jeg skal dø snart. Livet mitt er snart over. Dere er unge og har hele livene deres foran dere. Plis ta vare på livet dere har. Vær så snill." 

Vilde hadde kreft, og hun blogget om det (her). Vi hadde dette til felles og ble kjent over internett. Det så dårlig ut da hun var den første i norden som fikk prøve en ny medisin fra USA, men den ville ikke funke. Ingenting fungerte som det skulle, og kjære, umistelige og sterke Vilde tapte.

Selv om hun var så syk som hun var, oppmuntret hun likevel de rundt seg til å bli friske. Meg, for eksempel. Hun sa hun hadde troen på meg, at jeg skulle bli frisk fra en dårlig psyke. Jeg er på vei nå, jeg er godt i gang og jeg tror at denne gangen klarer jeg det, takket være Vilde. 

Nå vil jeg si det samme til dere. Velg livet. Livet har utrolig mye å by på. Festivaler, fremtidige kjærester, god mat, turer i skog og mark, turer til utlandet, alle målene du skal nå. Noen evigheter er større enn andre evigheter, og jeg håper dere bruker deres evighet så godt dere kan. Selv om vi har mistet enda en god jente, vet vi at hun passer på sammen med de andre englene.

Sov godt, vennen 
 Bilde lånt fra bloggen til Vilde

  Postet: 27.04.2015     Tid: 13:53     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 5     Copyright ©

Jeg er vel ingen hore?Jeg forstår meg ikke på folk som hater på for eksempel Nicki Minaj for å vise kroppen sin, men er helt stille når menn gjør det samme. Folk kaller Kim Kardashian et ludder fordi hun viser kroppen sin, men når Nick Jonas- eller en annen mannlig kjendis gjør det samme- er det plutselig sexy. Taylor Swift er DEN playeren når hun synger om kjærlighet, men rapperne som rapper og synger om "all the bad bitches around my dick" på en og samme tid er plutselig greit. Og det som er aller verst er at de første til å rope ut skjellsord og kalle noen for horer- det er JENTER! Jenter som skal støtte hverandre og oppføre seg som søstre, de dolker og baksnakker og kaller opp hverandre. Halvparten av de som er enig i dette gjør antagelig det samme. Tror dere at gutter kaller Usher hore fordi han ikke har på seg klær? Nope! Og det gjør antagelig ikke jenter heller. Så, konklusjon, bli forandringen du ønsker å se. Hvis du er jente og kaller en annen jente for hore- er det du som er problemet. 

 


//Innlegg oversatt fra Lilly Singh

  Postet: 05.04.2015     Tid: 12:34     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 8     Copyright ©

REDD EN ISBJØRN!

Jeg trenger deg. Jeg trenger din underskrift. Verden trenger deg! Isen på arktis er i ferd med å smelte, og dette gjør at arter dør ut. Blant annet de fantastiske isbjørnene. Vi ønsker å øke bevisstheten på miljøet, uansett hvor kjedelig det høres ut, det er veldig veldig viktig. Vil du vise din støtte, skriv under HER

  Postet: 15.03.2015     Tid: 20:19     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 1     Copyright ©

Vi er alle litt oppmerksomhetssykeUansett hva et menneske gjør vil det alltid være et annet menneske som slenger litt med leppa og forteller deg at du er oppmerksomhetssyk. Uansett hvor mye bra du utretter, det vil alltid være noen som ikke klarer å holde kjeft i ren misunnelse. Hvis du velger å si til noen at de er oppmerksomhetssyke, så er du det som regel selv. Det er faktisk ganske normalt å trenge en eller annen form for oppmerksomhet. Noen gjør det bare på andre måter enn folk flest. Jeg fikk oppmerksomhet fordi jeg var syk. Jeg klaget aldri og sutret meg ikke til oppmerksomhet. Jeg fikk positiv oppmerksomhet fordi jeg var åpen om det og ville hjelpe andre i samme situasjon. 

Se for deg jenta eller gutten som blir oversett hjemme. Alt mor og far gjør er å krangle eller reise bort og aldri være tilstede. Tror du ikke den ungen blir en liten ramp for å få oppmerksomhet? Tror du ikke den gutten eller jenta gjør hva som helst for å bli sett? Det tror jeg, nemlig. Du som sitter der og kommenterer til andre at de er så oppmerksomhetssyke, hvor oppmerksomhetssyk er du egentlig selv når du velger å tråkke på noen som ligger nede? Det syns jeg du skal tenke på. 

  Postet: 25.01.2015     Tid: 14:43     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 0     Copyright ©

Du er sterk når du faller- men reiser deg likevelJeg trodde alltid at det å være sterk var å aldri miste kontroll, aldri gråte, aldri være redd, aldri vise frykt eller følelser. At det handlet om å hele tiden være bra nok for alle rundt meg, og aldri gjøre noe galt. At man ikke kunne vise følelser, og måtte se positivt på alt. Helt til jeg snakket med et klokt menneske som sa; "Selv himmelen viser følelser, og selv skyene gråter. Og er ikke de sterke? De som bærer alle mulige årstider, alle mulige værforandringer, og alle mulige klimaendringer? Du er sterk når du kan vise følelsene dine og stå for dem. Du er sterk når du ser at du trenger hjelp og gjør det du kan for å ta den i mot på en best mulige måte. Du er sterk når du kan stå med et smil om munnen og likevel felle en tåre, om det er det som føles rett. Du er sterk når du faller - men resier deg likevel."

- Skrevet av Mina Jasmine Smistad - 

  Postet: 17.01.2015     Tid: 22:35     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 2     Copyright ©

Vinner av konkurranse kåret // Kjoler, glitter og glam


Nå er det snart jul! Det betyr juleball og nyttårsball og hele pakka. Alle jenter ønsker seg vel en søt eller fin kjole, og her er det juleinspirerte (røde) kjoler fra nelly! Du finner de her. 


Her er noen av de kule nyttårskjolene! 

Og ikke nok med det, men Nelly har en egen julekalender med nye tilbud hver eneste dag! Du finner den her.

 


I dag er det forresten Thea som har julekalenderen til Temafoto, og dere finner luke nummer 8 her!  Og vinneren av konkurransen vi hadde - som ble avlsuttet i går, er Martine! Du har blitt kontaktet på mail. Gi oss tilbakemelding innen 10.desember, slik at vi kan sende deg koden din! 

 Husk at du uansett om du vant eller ikke får 20% rabatt på caseapp.no frem til 18. desember ved bruk av denne rabattkoden: JULEKALENDERN20 

  Postet: 08.12.2014     Tid: 23:03     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 0     Copyright ©

Hvis vi ønsker en forandring - er det klart for å skape en

Hver gang vi klager, er det noen som påpeker at andre har det verre nå, eller har hatt det verre før. Hva spiller det for noen rolle for ungdommene i dag som mener de ikke har det bra nå? Vi må lese artikkel på artikkel om hvor late vi er, hvor lite vi gjør, hvilke flere endringer skolesystemet tenker at ville være supert å gjøre; men hver gang vi prøver å få en forandring, kommer argumentet med at det var verre før. 

Aldri har det vært så mange deprimerte unger. Hvilepulsen er høyere enn noen ganger før. Skolen tar over livene våre. Hva vi får på den neste prøven definerer oss som mennesker. Hvert minutt vi ikke tilbringer foran notater og lærebøker vil gi oss dårlig samvittighet, og vil være skyld i de tre poengene vi mistet. Den største del av ungdommer er misfornøyde med det faktum at vi må bruke vår fritid, hver eneste dag, til å forberede neste skoledag. Vi har prøver, innleveringer, presentasjoner. eksamener, gloser, og mesteparten må gjøres og øves til hjemme. Hadde det enda bare vært en ting i uken vi kunne fokusere på, men nei. Tentamener, for eksempel, faller lett på tre datoer rett etter hverandre. For hver lærer er den lærerens fag livsviktig - og det passer alle de 16 lærerne i de 16 forskjellige avgangsfagene å minne oss på. Helst hver dag.

Jeg er kanskje ikke av dem som har det aller, aller verst. Min skole har en viss forståelse for å ikke presse oss med karakterer. Det som plager meg er statistikken. Antallet ungdommer som går rundt med et undertrykt ønske om forandring, men ikke sier noe. Antall ungdommer som dropper ut av skolen, ikke for å være kule, men fordi de har fått nok.

Hvis vi ønsker en forandring, er det klart for å skape en.


Tekst av Linn Isabel Eielsen

  Postet: 07.12.2014     Tid: 18:55     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 0     Copyright ©

Du betaler for kreftLivet som kreftpasient er ikke akkurat noe å skryte av. Det er ikke særlig glamorøst, og anbefales absolutt ikke. Hvis jeg fikk valget, ville jeg ikke opplevd kreft i det hele tatt. Endeløse timer inn og ut av sykehus, ti blodprøver om gangen, cellegift, nattesvette, mareritt, tabletter, altfor dårlig og altfor god matlyst. Jeg ville ikke valgt å stikke en gigantisk sprøyte i ryggen min, skrike til jeg ikke klarer å reise meg, og den konstante frykten om at det ikke kom til å gå bra. Timene det tar å vente på prøver, og håret. Du vil beholde håret. Jeg lover.

Jeg hadde ikke valget, men det har du. Til en grad, i hvert fall. Jeg vil bare be deg tenke deg om ti ganger før du putter røyken inn i munnen. Tenk deg om ti ganger før du tar et drag, og tenk deg om ti ganger hva du kunne ha gjort istedet for den jævla røyken. Det samme gjelder snus. Jeg vet at du vet at det ikke er bra for deg, men jeg tenker du trenger en siste påminnelse. Det tar deg en uke å slutte. Du sparer penger, tenner og helse.

"Ååh, ja, men vi skal jo alle dø en gang, jeg lever bare litt kortere. Jeg vil leve så lenge jeg er ung." Kreft er ikke et liv. Kreft er et mareritt. Det hjelper ikke med noe "skulle bare." Stump røyken og gjør deg selv- og alle andre en tjeneste. Alt får konsekvenser.

  Postet: 24.11.2014     Tid: 21:40     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 6     Copyright ©

Alt vi erTall. Vi er tall. Vi er karakterene våre, vekten vår, "likes" vi har på profilbildet, hvor mange følgere vi har på Instagram og Twitter, størrelsen på klærne våre, pengene vi har på kontoen og så videre. Sånn har det altså blitt. Hvis du veier over 50 kg får du ikke vise deg på stranden, og har du ikke minst fire hundre likes på profilbildet ditt er du en taper. Jeg savner å være en taper.

Samfunnet vi lever i - er galskap. Det er ikke rart vi føler oss som tapere, det er ikke rart vi hater oss selv mer enn noe annet. Det er ikke rart at jeg har brukt minst tjue timer i løpet av et år på å gråte foran et speil og fortelle meg selv hvor fæl jeg er. Det er ikke dette jeg har blitt lært opp til, men dette jeg har vokst sammen med. I stedet for å fokusere på å være fornøyde med oss selv, fokuserer vi på å bli tynnere, eller få mer former. Alt ettersom hvordan du er laget. Vi kan ikke lenger skeie ut med litt smågodt på en lørdag, eller en annen dag i uka, nei, vi må spise sunt og legge det ut på Instagram, samtidig som vi må skryte litt av hvor lang dagens treningsøkt var.

Selvfølgelig er ikke tall alt vi er. Det er hva du tenker og hva du gjør som avgjør hvem du er, og jeg er ganske sikker på at det er mer enn tall. Du er verdt noe, du er ikke stygg selv om du har kort hår og piercinger og ikke ser ut som en toppblogger fra månen. Du er kul. Du er unik, og drit i de jævla tallene. Du fikk en toer på matteprøven? Okei, det er bedre enn ingenting. Du veier mer enn 50 kg? Du ser sikkert fantastisk ut. Du har ikke engang hundre følgere på Twitter? Det betyr at du kan skrive mer gossip enn andre uten at alle får vite om det. Du bruker 34 i bukser? Cool. Du bruker 44 i bukser? Også helt kult.

Vi må våkne. Dette er ikke hvem vi er. 

  Postet: 21.11.2014     Tid: 13:30     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 3     Copyright ©

Kjendisene i kampen mot EBOLAOne Direction, Ed Sheeran, Bono og en gruppe andre kule mennesker har laget et prosjekt mot Ebola. BandAid står bak, og DU har mulighet til å hjelpe. (Klikk på bildet for å se videoen.) Det er viktig at denne sykdommen blir utryddet og tatt knekken på så fort som mulig, akkurat som kreft og hiv/aids. Dette er en sykdom som rammer mange, den er veldig farlig- og ikke minst smittsom. Jeg håper dere har mulighet til å hjelpe, det er snart jul og Nissen følger med!

Dere kan donere her. Laste ned singelen på iTunes her, eller på GooglePlay her.  


 Hailey har skrevet et litt mer utfyllende innlegg om det, og var den som tipset meg. Se bloggen her.

  Postet: 17.11.2014     Tid: 14:59     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 1     Copyright ©
Hei, der! Du har nå kommet til min lille foto og-tankeverden! Jeg er Ingrid, 18 år, og det går stort sett i Canon 600D her. Jeg anser meg selv som en kreativ og utforskende jente, og sier sjeldent nei til å lære noe nytt! Vil du vite mer om meg? Følg med på bloggen, da vel! :D