Hvordan kan du hjelpe en psykisk syk person?

Tenkte at det var kjekt skrive opp noen huskeregler for deg som prrende til en psykisk syk person! Alle reagerer forskjellig p forskjellige ting, men her er i hvert fall noen ting skrevet opp, noe som KAN hjelpe.

1. T L M O D I G H E T. Hvis en person er veldig nedfor og ikke har lyst til snakke om hva som er problemet, s vent til personen kommer til deg og er klar for snakke om det. Det gjr sjeldent godt tvinge det ut av noen. Det ender bare med grining, og det vil vi ikke ha noe av.

2. Vr der! Bare vis at du er der. Si i fra at "hey, du kan snakke med meg. Jeg er her." Det er godt vite at man ikke er helt alene.

3. Klem. Vr stille og gi personen en god klem.

4. Sett p favorittmusikken til personen- sanger du vet at han eller hun blir i godt humr av uansett!

5. Er det snakk om angstanfall, er det hundrevis av metoder som funker fra person til person. Noe av det jeg har lrt er ta tilbake kontrollen over tankene, flge linjer i tak eller p gulvene, konsentrere seg om noe helt annet, eller puste godt inn og ut.

6. Hvis personen er SINT, og skriker at du skal holde deg unna, ville jeg trukket meg unna til personen hadde roet seg (med mindre han eller henne er i fare for eget liv. Alltid vr der, i s fall.)

7. Har du ikke mulighet til vre hos personen? Ring! (Hvis personen har telefonskrekk, send en lang st melding om hvor mye denne personen betyr for deg.)

8. Ikke reager med sinne hver gang en person som sliter dytter deg unna. Han eller hun vil mest sannsynlig ikke skade deg eller plage deg med sine problemer.

9. Har personen anfall av noe slag, f han eller henne til teste "fem-regelen."

5 ting du kan se
4 ting du kan rre
3 ting du kan hre
2 ting du kan lukte
1 ting du kan smake

10. Lytt. Det er viktig vre en god lytter.


Takk til av jenter for jenter for hjelpen

    Postet: 17.01.2016     Tid: 21:05     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 3     Copyright

TAKK! P tide leve

Hei! Etter at Ingrid postet intervjuet i gr p denne vakre bloggen s ble vi begge to overrasket over hvor mye respons vi fikk p det. Vi hadde ikke sett for oss s mye pgang.
Og med det s vil i hvert fall jeg, Daniel, takke for all responsen jeg har ftt, og inspirasjonen mange har gitt meg gjennom kommentarer og meldinger om at jeg kan hjelpe andre med min historie. Dere har alle vrt herlige og vist en s utroligsttte til mitt valg i livet at jeg er p nippet til bli litt rrt her jeg sitter i Oslo.
Hele greia er en utrolig lang reise og prosess, og Ingrid har planer om bli med p den reisen til slutten, for det er frivillig tvang. Hun kommer til st ved min side med sprsml og et kamera for dokumentere den reisen jeg skal ut p, og etter deres positive inspirasjon og sttte, s hper vi at vi kan hjelpe en haug med mennesker gjennom denne tiden.

Vi er klare!

Med vennlig hilsen Daniel Nordengen

    Postet: 14.01.2016     Tid: 13:14     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 2     Copyright

JEG ER EN GUTT

"Jeg har alltid visst at jeg var fdt i feil kropp, så nå er det vel på tide å komme ut og fortelle verden hvem jeg egentlig er"

Dette er historien om Emilie Nordengen.

10.25 en fredagankommer jeg Oslo Bussterminal og rusler bort til Espresso House. Der blir jeg mtt av en glisende Emilie Nordengen, hun har sittet her en time allerede. Vi småprater litt fr hun guider meg gjennom stbanehallen og bort til arbeidsplassen hennes, Fjla. På Fjla har hun jobbet som kokkelrling i snart et år. Det fles som det var i går at jeg beskte henne på hennes nye arbeidsplass for frste gang.

I rommet er det en behagelig atmosfre, det lukter nykokt kaffe og rett ved siden av oss pågår det et jobbintervju. Emilie åpner Macbooken sin, setter seg godt til rette og spr meg interessert hva jeg lurer på.

HISTORIEN - Vi snakker om historien hennes, alt fra hvordan hun gikk i typiske gutteklr og hadde kort hår på barneskolen, til den dag i dag. I kronologisk rekkeflge, selvsagt. Hver detalj er viktig. Allerede i 6.klasse på Sbakken skole iElverum kom Emilie ut som bifil, fordi hun var usikker på om det var godtatt at hun bare likte et kjnn.

En liten gutt pleide å kalle henne for Emil, fordi han ikke fikk det til å stemme; Emilie var et jentenavn. Denne jenta varen gutt. Det var ikke fr hun begynte på ungdomsskolen at hun ble stemplet som "hun lesba."

- Jeg har alltid hatt tanker om at jeg er fdt i feil kropp. Da jeg var 10 år gammel spurte jeg mamma om jeg kunne bytte til et guttenavn, men hun sa så klart nei.

Å FORTELLE OM LEGNINGEN var ikke lett.
- Det var ikke mange i jentegjengen som ble begeistret for det. Gymtimene var jvlige, bare minefem venninner turte å skifte sammen med meg, og etter vi hadde skiftet snek vi meg ut derfra slik at jeg slapp stygge blikk og frekke kommentarer.På ungdomsskolen var det en gutt som alltid ropte "jvla transe!" etter meg i gangene. Jeg fortalte dette til en lrer, men fikk bare beskjed om å ikke bry meg. Det sluttet ikke, det ble verre.

Videre forteller hun om sin frste kjreste. Hele skolen sto klistret inntil vinduene for å se dem kysse. Hun sukker oppgitt.

- Vi var ikke alene om det kysset.
Vi veksler blikk og jeg ser på henne med medflelse.

- I 2015 FORTALTE JEG MAMMA AT JEG VAR TRANSSEKSUELL. Svaret jeg fikk var "vel, det kom jo ikke som noen bombe." Det var utrolig betryggende, det betydde at jeg nå kunne si det videre til resten av familien og vennene mine. Alle hadde skjnt det, og alle godtok det. Kjresten min aksepterte det, og nsket å vite alt om prosessen. Jeg starter i januar. Du skal få dokumentere hele greia. Du er med på det?

Fjla er i ferd med å bli fylt opp av gjester, så vi bestemmer oss for å tusle rundt p Karl Johan. Det er ikke så mange mennesker ute til tross for at det er en fredag formiddag, men det er helt greit, det gir oss mer frihet til å ta bilder.
Mens vi går fortsetter praten, Emilie har mye å fortelle.

UTFORDRINGER -
Å vre transseksuell i et samfunn der folk ser rart på deg hvis du går inn på "feil" toalett er alt annet enn lett.

- En stund gikk jeg på doen for funksjonshemmede. "Emilie bruker den doen, fordi hun vet ikke hvilket kjnn hun er!" husker jeg at noen ropte etter meg en gang. Hvorfor lager de ikke doer for alle?

TOK IKKE TAK I MOBBINGEN

Det var vanskelig for Emilie at lrerne ikke tok tak i mobbingen. Hvis de hadde gjort det, er det ikke sikkert at hun den dag i dag hadde vrt redd for garderober. Hun slet psykisk i noen år og ble veldig innesluttet. Det er bedre nå.

Ferden går videre gjennom Karl Johan og opp til Slottet, fr vi stopper og tar noen bilder. Emilie vrir og vender seg i alle mulige positurer fr vi sier oss fornyd.

- Tenk så morsomt det hadde vrt å fortelle de gardistene et par homo-vitser! ler hun. Glden i ynene hennes er tilbake, dette er noe helt annet enn den personen jeg mtte for noen år siden. Hun er ikke innesluttet og redd lenger, tvert imot.

I LPET AV LIVET vil nok "skeiv" ungdom mte på ulike utfordringer og en eller annen form for diskriminering, tror Emilie. Rådet hennes er å stå opp for seg selv uansett hvor slemme mennesker er.

- Du vil alltid mte på noen som har problemer med deg, men la de vite at du er du og at ingen kan forandre det.

Og forresten, kall meg Daniel.


Skrevet til en skoleoppgave // Ingrid Jackson

    Postet: 13.01.2016     Tid: 14:44     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 16     Copyright

FOTO: LouisI gr kveld kom Trym (for dere som ikke vet hvem han er, han er kjresten min og jeg kan godt introdusere han senere), og familien hans fra Oslo med denne lille ste karen! (Herregud, tusen takk!!) Louis er en liten dvergpapegye, og s langt har vi egentlig blitt ganske gode kompiser. Han sitter p skulderen, spiser fra hnda, sker kontakt og sover opp ned.

Bildene er ikke de beste, det er ikke s bra belysning p rommet mitt at det gjr noe. Men uansett, dette er en liten smakebit av min nye, og minste- fotomodell!

    Postet: 13.01.2016     Tid: 00:18     Kategori: Foto: Diverse     Kommentarer: 1     Copyright

Men hvor faen var du, da?

Hjertet mitt blr. Hjertet mitt blr for snne som henne, for snne som han. De menneskene hele verden forlot. De menneskene som ikke har noen. De menneskene som hele verden snudde ryggen til.

Hvor var du da jeg skrek om hjelp for en stakkars jente vi beggekjente s godt? Hvor var du da jeg mtte ringe ambulansen siste dag av ferien min? Da jeg s srt ba deg om hjelp, og du ikke ville hjelpe, uansett hvor mange ganger jeg hadde hjulpet deg med dine smting. Jeg gjorde det fordi jeg var glad i deg. Men hvor var du?

Hvor var vi da gutten som alltid satt bakerst i klasserommet ikke hadde noen? Da han gikk alene til kantina- hvor var vi? Og hvor var vi da jenta i frsteklasse dukket opp med blmerker rundt ynene? Hvor var vi da gutten i tredje sultet seg slik at ribbeina stakk frem og ryggraden aldri hadde sett spissere ut? Hvor faen var vi?

Vi er verden, og vi kan ikke fortsette snu ryggen til. Alle fortjener bli inkludert, alle fortjener omsorg og noen som bryr seg. Jeg bryr meg. h, vit at jeg bryr meg. Uansett hvem du er, uansett hvilkenhudfarge du har, hvor gammel du er, hvor hy du er eller hvor langt unna du er- jeg bryr meg. Og for all del, ikke nl med ta kontakt med meg.

Jeg bryr meg, og det burde vi alle

    Postet: 07.01.2016     Tid: 23:04     Kategori: Hjertesaker     Kommentarer: 2     Copyright
Hei, der! Du har n kommet til min lille foto og-tankeverden! Jeg er Ingrid, 18 r, og det gr stort sett i Canon 600D her. Jeg anser meg selv som en kreativ og utforskende jente, og sier sjeldent nei til lre noe nytt! Vil du vite mer om meg? Flg med p bloggen, da vel! :D
hits