Til depressive ungdommer: Keep going

Ikke døm noe du ikke kan forstå. I Tønsbergs blad i dag står det skrevet at deprimerte ungdommer skal skjerpe seg, og at det har blitt en trend å være deprimert. Les saken her.

Let me tell you something. 

Hvis du kunne velge, hadde du ikke valgt å være deprimert. Hvis du kunne velge ville du ikke valgt å få stygge blikk og fordommer rettet mot deg, du ville ikke valg å gå til psykologen et par ganger i uka og du ville ikke valgt de utallige dagene med tungt og vondt i brystet ditt. Du ville ikke valgt å våkne opp og ha et ønske om at du ikke gjorde det. Du ville ikke valgt å være trist. Du ville valgt livet. Du sier ikke til en kreftsyk person at h*n skal kurere seg selv, det går bare ikke. 

Å være deprimert er ikke gøy, og slett ikke ønsket. Det er ikke dermed sagt at noen trenger å sette oss og verden tilbake. Psykiske lidelser har faktisk eksistert i alle år, kanskje ikke så ekstremt som nå- men det er vel fordi det har vært så utrolig tabu. Det har ikke vært greit å slite, for da er du automatisk svak. Men før i tiden taklet de ting annerledes, de hadde ingen å syte til, de hadde ikke sosiale medier de kunne klage på og ante ikke hva selvskading var. Det er ikke tabu lenger, og derfor snakker folk. Det er okei å snakke.

Det er uansett ikke greit å bagatellisere problemene til andre mennesker. Det finnes selvsagt de som kaster seg på en trendy bølge eller selvdiagnostiserer, det vil det alltid gjøre. Det finnes de som føler at det ikke er noe spesielt ved dem, og roper om oppmerksomhet. Men er ikke dette bevis nok på at de trenger hjelp? 

Vonde ting skjer hele tiden, de. Men det er ikke alltid vi velger hvordan en eventuell reaksjon blir. Noen er deprimerte for gode grunner, andre har ingen. Det er tingen med depresjon; Du bestemmer det liksom ikke. Det er ikke et valg. 
Ja, for tenk om de smarteste, flinkeste kidsa på skolen som har alt og kan alt blir deprimerte. Tenk om de får alt de peker på og ikke har sine grunner – fordi verden ikke syns de er gode nok. Er det ulovlig å føle tunge følelser? Nei. Nei, det er det ikke. 

 

Ingen skal komme her og be meg skjerpe meg for noe de ikke kan forstå.  

4 kommentarer
  1. Bra skrevet! Overskriften i TB var veldig provoserende, sikkert en sånn tittel de bruker kun for å få lesertall…. Bra du har skrevet noe mye mer fornuftig enn hva de hadde å si 🙂

  2. Utrolig bra skrevet. Jeg skjønner ikke hvordan noen kan klage på de som er deprimerte. Det er svært lite vi kan gjøre når noen først har fått depresjon, men det man ikke bør gjøre er å be de om å skjerpe seg, fysj. 😉

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg